ZIUA CULTURII NAȚIONALE - 15 Ianuarie 2024

În fiecare an, în data de 15 ianuarie, poetul Mihai Eminescu ajunge la inimile celor care îl omagiază.
În data de 16 ianuarie, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox  Sfântul Vasile cel Mare din Iași, a avut loc EMINESCIANA, ediția 2024, intitulată Sunet și vers eminescian - Mihai Eminescu, poet universal, organizată de Consiliul Școlar al Elevilor împreună cu prof. Raluca Balan, coordonatorul de proiecte și programe educative școlare și extrașcolare, în colaborare cu Părintele Director, prof. dr. Constantin Simiraș și Pr. prof. dr. Bogdan Anistoroaei, prof. dr. Carmen Dura, prof. dr. Doina Balan, prof. Paula Cazimir, prof. Manuela Anuței. 
Eleva Ionela Roșca a prezentat activitatea, creând o înșiruire enigmatică a momentelor. A fost un eveniment surprinzător, fiind invitată atât întreaga comunitate de elevi, cât și corpul profesoral. În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea unui volum de poezii scris de elevul Ilarion Cojocari de la clasa a XI-a B, Seminarul nostru bucurându-se astfel de talente literare desebite în rândul elevilor. 
Evenimentul a celebrat împlinirea a 174 de ani de la nașterea marelui poet, elevii participanți au adus omagii poetului și nemuritoarelor sale scrieri. Părinți profesori, cadrele didactice și elevii s-au bucurat de versurile recitate, nu doar în limba română, ci și în limbile străine studiate la Seminar.

                                                 Bucătaru Petronela Cătălina, clasa a IX-a C