Zilele Mitropolitului Veniamin Costachi

Zilele Mitropolitului Veniamin Costachi

În zilele de 12-13 decembrie 2022, la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Neamț au avut loc Zilele Veniamin Costachi și Simpozionul Național Sfântul Paisie de la Neamț, interferențe spirituale, istorice și culturale. Am fost trimis să reprezint școala noastră la lucrările Simpozionului, unde, îndrumat de părintele profesor Bogdan Anistoroaei, am susținut, în fața auditorului, lucrarea Influența paisiană în jurul Rugului Aprins, ce conține o cercetare istorico-teologică asupra mișcării Sfântului Paisie și a ucenicilor săi, în spațiul monastic din România, Ucraina, Sfântul Munte și Rusia, dar și tradiția spirituală ce a continuat după el, inclusiv în mișcarea „Rugul Aprins”, prin monahul Kulîghin Ioan, care a venit în România de la mănăstirea Optina, formată din ucenici direcți ai Sfântului Paisie.

La lucrările Simpozionului au mai participat Seminariile de la Botoșani, Dorohoi, Galați, Huși, precum și Liceele Teologice de la Agapia și Piatra-Neamț și, nu în ultimul rând, Seminarul gazdă. Prezentările referatelor, în număr de 15, au fost intercalate de scurte intervenții muzicale, la acordeon. La sfârșitul Simpozionului, atmosfera a fost destinsă de Corul Psaltic al Seminarului, dar și de Corala mixtă a Seminarului gazdă. La finalul reprezentațiilor celor două formațiuni muzicale, programul a fost completat de o întreagă „șezătoare” organizată de elevii Seminarului nemțean și a fost încheiat de o suită de dansuri populare, specifice zonei Moldovei.

În colaborare cu Colegiul Sfântul Nicolae din Iași, a fost organizată o expoziție caritabilă cu scopul de a strânge fonduri pentru copiii nevoiași.

Din prezidiu au făcut parte părintele Viorel Laiu, director al Seminarului de la Mănăstirea Neamț, părintele Daniel Dascălu, director al Seminarului „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, părintele spiritual Ioan Pelin, de la Seminarul din Galați, dar și preoți și profesori însoțitori de la celelalte Seminarii participante.

A fost o experiență frumoasă din care am avut multe de învățat și o bucurie a revederii cu prietenii pe care i-am cunoscut la Simpozionul de la Galați.

Ștefan Acsinia, clasa a XI-a A