Revedere de suflet

Ziua de 3 iunie 2024 va rămâne pentru o parte din corpul profesoral al Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Vasile cel Mare” din Iași, cât și pentru absolvenții promoției 1999-2004, ca o zi de mare bucurie și sărbătoare a sufletului. Revederea scumpă la împlinirea a 20 de ani de la absolvirea Seminarului, dar și a 25 de ani de când tinerii de odinioară hotărau cu fermitate să urmeze cursurile acestei instituții teologice vocaționale de grad preuniversitar, aflată atunci abia la început de drum, a fost așteptată acum de către toți cu nespusă bucurie și nerăbdare.

Ziua revederii a debutat cum era și firesc prin săvârșirea de dimineață a slujbei Ceasurilor și a Sfintei Liturghii în Capela Seminarului Teologic Ortodox din Iași pentru a se aduce astfel mulțumire Atotmilostivului Dumnezeu pentru binefacerile primite în toți acești ani. 

Într-un sobor impresionant alcătuit din 8 părinți absolvenți, conduși de P.C. Pr. Gabriel Coroamă, profesor de Tipic și Liturgică, dar și  Pr. Spiritual și diriginte, secondați la strană de alți colegi absolvenți, doamne preotese, dar și colegi preoți, răspunsurile date la strană au întregit frumusețea plenară a slujirii liturgice, conferind momentului cu adevărat o aură de măreție și sfințenie. 

La finalul dumnezeieștii Liturghii, absolvenții au săvârșit un Trisaghion întru pomenirea mult-iubitului lor coleg și prieten, plecat prea devreme dintre noi, P.C. Pr. Bărăscu Marius-Gabriel de la parohia Parava din județul Bacău, alături de aceștia fiind pomeniți și ceilalți câțiva elevi seminariști plecați pe cărarea veșniciei încă din vremea tinereții, precum și a unor dascăli. 

Tabloul întâlnirii a fost întregit de momentul revederii foștilor absolvenți cu o parte dintre dascălii lor. După alocuțiunile ținute de P.C. Pr. Director dr. Simiraș Constantin și a celor doi diriginți P.C. Pr. Coroamă Gabriel și P.C. Pr. Alexandru Barnea ce au mulțumit tuturor absolvenților pentru organizarea acestui moment de excepție, au urmat intervențiile câtorva colegi profesori ce i-au călăuzit pe foștii absolvenți în formarea lor, respectiv: P.C. Pr. Prof. Paul Rusu, Prof. dr. Carmen Dura și Prof. dr. Balan Doina. 

Strigarea catalogului și scurtele discursuri ale absolvenților ce au răspuns invitației de a fi prezenți au animat la maximum atmosfera revederii. În cuvinte pline de duh și sinceră recunoștință, aceștia au mulțumit Bunului Dumnezeu pentru bucuria revederii, dar și dascălilor lor pentru dragostea și perseverența cu care i-au călăuzit, promițând ca această întâlnire a promoției să se facă măcar o dată la cinci ani. 

După fotografiile de grup, momentul a luat sfârșit prin organizarea unei mici agape în sala Atrium a Seminarului.