Conferință la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare" din Iași

Conferinţă la Seminar cu Pr. Ieromonah Melchisedec din obştea Mănăstirii Sf. Ioan Botezatorul" din Essex, Anglia

În după-amiaza zilei de 3 noiembrie 2022, elevii seminariști ieșeni au avut parte de o experiență duhovnicească deosebită prin prezența în mijlocul lor a părintelui ieromonah Melchisedec din obștea Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, care a susținut conferința „Viața creștină în lumea contemporană”.

Întâlnirea s-a desfășurat în atriumul Seminarului, într-o atmosferă caldă și destinsă, unde profesorii și elevii seminariști de la cele două secții, Teologie Pastorală și Patrimoniu cultural, au avut posibilitatea de a asculta sfaturi privind rostul viețuirii creștine în comunitățile de tineri, importanța practicării rugăciunii atente și perseverente și mărturisiri despre experiența deosebită pe care trăit-o în preajma sfântului Sofronie Saharov (+1993), fondatorul și starețul Mănăstirii.

Părintele ieromonah Melchisedec a menționat faptul că este pentru a doua oară într-un Seminar Teologic, exprimându-și bucuria deosebită de a vedea un număr atât de mare de tineri seminariști, lucru pe care nu-l întâlnești în lumea occidentală secularizată. Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată unui dialog cu elevii, care au primit răspuns la întrebările și frămîntările personale, dar și îndemnul de a practica rugăciunea inimii în canonul personal, oferindu-i drept exemplu pe viețuitorii Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, care, în timpul săptămânii, practică Rugăciunea inimii două ore dimineața și două ore seara.

Părintele prof.  Constantin Simiraș, directorul  Seminarului, a mulțumit părintelui Melchisedec pentru cuvintele, sfaturile și experiențele duhovnicești împărtășite elevilor, evidențiind și interesul pe care conferința l-a trezit în sufletul tinerilor ascultători de a citi scrierile  Sfântului Sofronie Saharov.

Gavril Silviu-Andrei - student în anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare" din Iași