Concursul de cunoaștere a Noului Testament

„Ce carte, Doamne, și ce învățăminte minunate în ea! Ce scriere înțeleaptă este Sfânta Scriptură, ce minunăție și câtă putere îi poate dărui ea omului.” (Feodor M. Dostoievski, 1821 - 1881)

Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat cea de a cincea ediție a Concursului de cunoaștere a Noului Testament „O scrisoare de dragoste a lui Dumnezeu către oameni”. Tema ediției din acest an a fost „Evanghelia iubirii”, așa cum este numită Sfânta Evanghelie după Ioan.

Scopul acestui concurs este acela de încurajare a tinerilor să intre în ritmul Bisericii prin crearea unui context pentru împărtășirea valorilor acesteia și descoperirea cuvântului Evangheliei, dar și încurajarea tinerilor să citească Noul Testament, fiindcă Hristos spune că „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața”.

Concursul s-a desfășurat în trei etape. Prima etapă a fost cea pe protopopiat, fiind organizate 13 concursuri în toată Arhiepiscopia Iașilor, câte unul pentru fiecare protopopiat. Cei mai buni 7 concurenți din fiecare protopopiat au trecut în etapa următoare, cea județeană.

În data de 25 noiembrie 2023, de ziua pomenirii Sfintei Mari Mucenice Ecaterina - ocrotitoarea intelectualilor, a studenților și a elevilor – s-a desfășurat cea de a doua etapă, cea județeană. Locația în care a avut loc concursul a fost  Muzeul Mitropolitan. Cei mai buni 100 de tineri ai Arhiepiscopiei noastre au fost împărțiți în trei grupe, fiecare din județul din care a venit, Iași, Neamț și Botoșani. Tinerii din județul Iași au concurat în Paraclisul Ecclisia, cei din Neamț în sala Baptisteriu, iar cei de la Botoșani în sala Sinaxar.

Cei mai buni 6 tineri din fiecare județ au trecut la ultima etapă a concursului, cea finală. Juriul a fost format din pr.  arhim. Nicodim Petre, consilier al Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. Constantin Simiraș, director al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, și pr. Ioan Puiu, coordonatorul Departamentului Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor. 

Cei care au ajuns în etapa finală au primit aproximativ 45 de întrebări pentru a se hotărî cei trei câștigători ai ediției a cincea a concursului. Cei trei câștigători au fost premiați de către membrii juriului, primind o diplomă de merit și o Sfântă Scriptură, darul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, „un semn de carte” și un premiu în bani (locul I – 500 lei, locul al II-lea – 400 lei, locul al III-lea – 300 lei). 

Cu toate că toți cei 100 de tineri sunt câștigători prin faptul că au citit Evanghelia după Ioan, 3 participanți s-au remarcat prin precizia și atenția la detalii. 

Astfel, clasamentul este următorul:

1. Todirașcu Dimitrie-Darius, parohia „Sf. Ilie” Chintinici, protopopiat Roznov;

2. Dedu Maria, parohia „Sf. Spiridon” Iași, protopopiat Iași I;

3. Vezeteu Bogdan-Marian, parohia „Sf. Ap. Toma” Iași, protopopiat Iași I.

Am plecat de la concurs cu multe trăiri, unele contradictorii: oboseală, vioiciune, fericire. Bucuria de a-mi pune în valoare cunoștințele a fost dublată de bucuria faptului că nu sunt singur, că sunt alți zeci de tineri asemenea mie care cunoșteau cuvântul Evangheliei. Cred că cel din urmă lucru a fost cel mai important, bucuria comuniunii persistând și acum. Probabil că ne vom revedea și cu alte ocazii, iar bogăția duhovnicească pe care am câștigat-o participând la acest concurs va fi o lumină călăuzitoare și ne va apropia. Până atunci, eu am să încerc să nu pun lumina sub obroc, ci să împărtășesc din ea și celor ce au nevoie.