Ortodoxia și provocările lumii contemporane, conferință la Seminar cu PS Porfirie de Neapolis (Cipru)

În după amiaza zilei de 23 Septembrie 2015 a avut loc în capela Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași conferința Ortodoxia și provocările lumii contemporane, a cărei invitat a fost PS Porfirie de Neapolis, episcop al Bisericii Ortodoxe a Ciprului și reprezentant al Arhiepiscopiei Ciprului pe lângă Uniunea Europeană.

Aflat în Iași cu ocazia dezvelirii bustului Arhiepiscopului (Sfințit mucenic) Ciprian al Ciprului, cel ce a viețuit și s-a format în Iași mai bine de 20 de ani, sfârșindu-și viața mucenicește în timpul Revoluției de eliberare a poporului grec din 1821, Preasfinția sa a acceptat invitația făcută de Seminarul Teologic ieșean și de clubul Aleph, poposind pentru câteva ore alături de seminariști, vorbindu-le despre provocările cu care se confruntă un credincios al secolului XXI, secol marcat radical de fenomenul secularizării și al ateismului, pornind de la cuvintele cunoscutului bizantinolog britanic Steven Runciman: „Secolul 21 va fi secolul creștinismului ortodox”.

„Ca și reprezentant al Bisericii Ciprului la Bruxelles sunt martorul unui fenomen de neconceput pentru mine, un ortodox născut intr-o țară creștinată de Sfinții Apostoli Pavel și Barnaba: secularizarea. În Occident, până și puținele biserici existente sunt transformate în cofetării, spații de joacă pentru copii și magazine. Nici nu aveți idee cât de binecuvântați sunteți de Dumnezeu că v-ați născut în România, țara Sfântului Apostol Andrei. Bucurați-va și vă folosiți de acest dar pe care vi l-a făcut Dumnezeu, mai ales că sunteți elevii acestui seminar teologic”, a spus Preasfințitul Porfirie elevilor și profesorilor prezenți în număr mare la această întâlnire duhovnicească.

Părintele director Dragoș Bahrim a mulțumit pentru vizită Preasfinției Sale și i-a îndemnat pe toți cei prezenți la conferință să mediteze asupra cuvintelor împărtășite de ierarhul Bisericii Ciprului, gândindu-ne mai ales la contextul social și interreligios în care ne aflăm. Ciprul, numit și „insula sfinților” rămâne pentru noi mărturia vie a unui creștinism greu încercat de multe ori de-a lungul istoriei, în același timp strălucitor în Hristos Domnul.  

Adaugă comentariu nou

Contact

Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Vasile Cel Mare" Iaşi

Adresa: Aleea M. Sadoveanu nr. 46, Iași 700489, România
Tel/Fax:- secretariat - 0232.217.045

              - contabilitate - 03321.100.118
              - administratie - 0733.922.272
              - pedagog - 0733.922.276

Email: seminarteologiciasi@yahoo.com

Sait realizat de DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © 2012 seminariasi.ro