Voluntarii de la Seminar ai Sfintei Cuvioase Parascheva

În fiecare an, în preajma și în zilele sărbătorii Sfintei Parascheva, orașul nostru îmbracă o mantie de spiritualitate și solidaritate. Anul acesta, voluntarii de la Seminar, alături de alți tineri, s-au mobilizat cu dăruire și entuziasm, transformându-se în adevărați îngeri păzitori pentru toți cei care au venit să se închine. Această experiență a fost mai mult decât un simplu act de implicare; s-a transformat cu fiecare clipă într-o sărbătoare a voinței comune, un veritabil festival al bucuriei și al compasiunii.

Pe parcursul pelerinajului, misiunea voluntarilor a fost clară: să ofere căldură celor care își așteptau rândul la linia de închinare. În timpul pelerinajului, au fost distribuite ceaiuri aburinde, având menirea de a încălzi oamenii ce așteptau cu evlavie să ajungă la Sfânta, dar misiunea voluntarilor nu s-a oprit aici: dedicația lor s-a extins și către cei mai vulnerabili - copiii și bătrânii. Cu răbdare și blândețe, au oferit asistență și sprijin în momentele grele celor care aveau nevoie de o mână de ajutor.

Printre voluntarii care participă în fiecare an la zilele Cuvioasei Parascheva se numără și profesorii preoți de la Seminar, care ajută fie prin slujirea lângă racla Cuvioasei, fie prin alte ascultări în această perioadă deosebită.  Ne amintim mai ales de corul „Basileus” al Seminarului care  a participat la Liturghia arhierească, fiind dirijat de arhid. prof. Mihai Ursache. Liturghia a  fost săvârșită de P.S. Nichifor Botoșăneanul în ziua de 8 octombrie, ziua în când au fost scoase din catedrală spre închinare credincioșilor moaștele Preacuvioasei noastre Maici Parascheva.

Corul a mai participat de asemenea și la slujba de priveghere în seara de 13 octombrie, închinată Sf. Cuv. Parascheva și Sf. M. Mc. Pantelimon, unde a fost îndrumat de cei doi profesori ai Seminarului - arhid. prof. Mihai Ursache și  pr. prof. Iulian Zaltariov.

Toți cei implicați ar putea mărturisi că timpul s-a oprit în acele zile, cu toate că voluntarii au stat alături de credincioși nu doar ziua, ci și în nopțile târzii, transformându-se în stâlpi de sprijin și în susținători neobosiți; timpul parcă s-a dilatat și am trăit o frumoasă comuniune. 

În mijlocul rugăciunii și al speranței, nici loc pentru oboseală nu a mai fost. Fiecare moment s-a transformat într-o rugă de a fi de folos, de a fi mai aproape de Sfânta Parascheva, fiecare gest de dăruire nădăjduim că a devenit un pas mai aproape de dobândirea Împărăției Cerurilor.

(Medeea Doboș, clasa XI-a C, președintă a Consiliului Școlar al Elevilor și voluntar la Zilele Sfintei Parascheva)