Școala de vară Iași - istorii, oameni, monumente

Școala de vară Iași - istorii, oameni, monumente

În perioada 3-8 Iulie 2023 a avut loc ,,Școala de vară Iași - istorii, oameni, monumente”, organizată de Facultatea de Istorie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași la care au participat 23 de elevi din județ printre care și subsemnatul Ștefanache Denis-Luca de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, din clasa a IX-a C sub coordonarea doamnei profesor de Istorie, Larisa-Elena Koller.

Programul Școlii de vară a cuprins o serie de prelegeri, aplicații/ateliere de lucru și vizite de studiu extrem de interesante și de provocatoare precum: Arheologia în era digitală și Atelier de fotogrammetrie și scanare 3D cu Dr. Casandra Brașoveanu; Cultura Cucuteni, emblemă a civilizațiilor preistorice cu Dr. Andrei Asăndulesei; Ctitorii medievale: Curtea domnească și biserici din Iași cu prof. dr. Laurențiu Rădvan; Vizită la Biserica Trei Ierarhi din Iași, Catedrala Episcopală Catolică și Mitropolia Moldovei alături de Conf. Univ. dr. Ioan Augustin Guriță; Vizită de studiu - La pas prin orașul Iași, pe traseul: Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza" Iași; Muzeul memorial ,,Mihail Kogălniceanu"; Muzeul Unirii; Muzeul Pogromului; Prelegere ,,Iașul Unirii de la 1859” prezentată de către Lect. Univ. Dr. Cosmin Mihuț; Vizionare film documentar ,,Medici în linia întâi 1916-1918" și dezbatere alături de Prof. Carmen Tomescu de la Colegiul Național ,,C. Negruzzi”; Prelegere ,,Iașul în vreme de război” cu Conf. Univ. Dr. Ionuț Nistor; Prezentarea proiectelor realizate de elevi pe tema ,,Adoptă un monument istoric din orașul Iași" alături de Prof. Elvira Rotundu de la Colegiul Național ,,C Negruzzi”; Prelegere și vizită "Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iași - trecut și prezent", alături de Conf. Univ. dr. Ionuț Nistor și Conf. Univ. dr. Adrian-Bogdan Ceobanu.

Întregul demers s-a realizat prin eforturile domnului conf. univ dr. Ionuț Nistor, prof. univ. dr. Lucrețiu Ioan Bîrliba, decanul Facultății de Istorie, dar și a doamnelor profesor Elvira Rotundu și Carmen Tomescu.

Punctul culminant al săptămânii a constat în prezentarea de către echipe a proiectelor realizate cu tematica ,,Adoptă un monument istoric din orașul Iași”.   Echipa din care am făcut parte a adoptat Casa General Henri Mathias Berthelot, monument istoric situat în proximitatea Universității ieșene, în care acesta a fost găzduit în perioada 1916-1917. Deși mai puțin cunoscut în zilele noastre, Generalul Henri Mathias Berthelot s-a bucurat de o mare popularitate datorită aportului său în constituirea „României Mari”.

Personalitate istorică marcantă, începând cu luna octombrie 1916, Henri Mathias Berthelot a fost detașat în România, ca șef al Misiunii Militare Franceze. Pe toată durata misiunii în România generalul Berthelot a asigurat și rolul de consilier militar al regelui Ferdinand, comandantul de căpetenie al Armatei României. În semn de recunoștință pentru meritele sale deosebite, generalul H. M. Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincții ale statului român, a fost declarat cetățean de onoare al României și a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Proiectul nostru a cuprins o prezentare în CANVA, un interviu filmat, un rebus interactiv și un film despre General Henri Mathias Berthelot. Toate materialele au fost prezentate într-un mod atractiv și original.

În semn de prețuire am primit o diplomă de participare care recunoaște implicarea în cadrul acestei școli de vară.

Pe această cale, aduc încă odată mulțumiri Doamnei prof. Larisa-Elena Koller pentru oportunitatea de a participa și a câștiga o experiență extraordinară de studiu, cercetare și pasiune și mărturisesc că această primă participare la o astfel de școală de vară mi-a insuflat dorința de a mai participa pe viitor la asemenea evenimente valoroase.