Participarea Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” la Salonul Ofertelor Educaționale

Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” a participat, după doi ani de pandemie, la Salonul Ofertelor Educaţionale, care invită în fiecare an elevii claselor a VIII-a să exploreze direct oferta educaţională a liceelor din județul Iași, prin dialoguri autentice între tineri, elevi și profesori. Ediţia din acest an avut loc miercuri, 5 aprilie 2023, în Sala Pașilor Pierduți din Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. Lansarea evenimentului s-a desfășurat începând cu ora 11.00, în prezenţa elevilor, părinţilor, a reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ, a reprezentanților autorităților publice.

Mulțumim Pr. Director, prof. dr. Constantin Simiraș, și doamnei prof. Raluca Balan, coordonator proiecte și programe educative școlare și extrașcolare, dar și doamnelor prof. dr. Doina Balan, prof. dr. Ioana Măriuței, pentru organizarea conceptuală a standului, coordonarea bunei amenajări a materialelor de prezentare și asigurarea, în general, a bunei desfășurări a evenimentului. Mulțumim, de asemenea, reprezentaților Consiliului Elevilor care au participat, alături de un grup restrâns de elevi, reprezentând cu mult entuziasm și prospețime Seminarul: Hapliuc Ioan-Casian, vicepreședinte Consiliului elevilor, Dura Andreea-Iuliana, secretara Consiliului Elevilor, Doboș Medeea, membru al Consiliului Elevilor, și alți membri (Dogotari Dionisie, Alexia Păun, Șufaru Denisa, Bîrlădeanu Alexandra, Tolocaru Ilinca, Pascariu Iasmina, Ichim Andreea).

Pentru toți elevii implicați, acest eveniment a însemnat o experiență inedită. Una dintre elevele care au participat, Doboș Medeea, ne relatează mai jos cum a fost la Salonul Ofertelor Educaționale:

„Deși cerul ne făcuse o surpriză în ceea ce privește vremea, fiind viscol puternic într-o zi de aprilie, un grup restrâns dintre elevii și profesorii Seminarului Teologic din Iași și-a reprezentat școala cu suflete încălzite de dragoste și de bucuria de a face cunoscută oferta acesteia. În sesiunea acestui târg de prezentare a școlilor, găzduită de U.A.I.C., în Sala Pașilor Pierduți, s-au perindat mulți pași ai elevilor de clasa a VIII-a în căutarea unor răspunsuri în ceea ce privește viitorul educațional. Mi-am pregătit de acasă cămașa albă, dar, mai ales, zâmbetul, bucuria și gândurile alese pe care eram nerăbdătoare să le fac cunoscute tuturor. Eram pregătită să iau fiecare tânăr de mână și să-i spun câte lucruri minunate am descoperit la Seminar, cum nu este zi în care să nu mă trezesc cu entuziasm, pentru că, aici, educația se face cu încurajare, cu bucurie, cu gândul și cu sufletul așezat în fața Mântuitorului. Și așa am și făcut! A fost o experiență ce ne-a dat ocazia să interacționăm cu elevi dornici să afle mai multe despre acest loc, simplu la prima vedere, dar atât de profund în realitate. Spre uimirea mea, am remarcat multe persoane care, odată ce-și odihneau privirea îngândurată asupra icoanelor răscolitoare sau a sculpturilor în lemn, rămâneau profund uimite de ce poate face un seminarist îndrumat de profesori. Multe persoane poposeau câteva minute să vizioneze filmulețul de prezentare pregătit de școala noastră la care s-au utilizat atât de multe resurse – chiar și o dronă! Afișele colorate cu poze vii și chipuri de elevi binedispuși, elevii participanți la eveniment care transformaseră standul spontan în atelier de sculptură și pictură, toate aceste elemente au făcut din standul nostru unul dintre cele mai aglomerate standuri, înconjurat în permanență de privirile interesate, curioase ale elevilor în căutare de răspunsuri educaționale. Astfel, eu cred că, pentru noi toți cei care am participat, a fost o experiență demnă de păstrat în filele sufletului nostru.”

Mulțumim și doamnei prof. Raluca Balan, care a gestionat cu multă implicare partea de concepere a materialor grafice de promovare (afișe, bannere, flyere) și, de asemenea, a lucrat împreună cu elevul Adumitroae Ioan-Casian la realizarea filmului, un elev talentat și creativ, colaborând și cu întreaga echipă foto-video de elevi și profesori și, mai ales, sub binecuvântarea atentă și nelipsită a Pr. Director, prof. dr. Simiraș Constantin.

Nu în ultimul rând, suntem recunoscători pentru participarea la acest eveniment domnului prof. Cârciumariu Dan, care a făcut parte din echipa de decorare a standului, și Pr. Prof. Bozariu Silviu, Arhidiac. prof. Ilarion Argatu, domnului pedagog Bogdan Codreanu, doamnei consilier școlar, prof. Merticaru Geanina, domnului informatician Cătălin Gheorghiu, aceștia contribuind semnificativ, alături de echipa coordonatoare și elevii participanți, la buna desfășurare a evenimentului.

Astfel, iată cum o echipă numeroasă de elevi și profesori și-au unit, cu ajutorul lui Dumnezeu, forțele, lucrând cu multă bucurie și dăruire pentru a realiza o cât mai bună promovare a ofertei Seminarului, din dorința de a ghida tinerii în căutarea unui nou drum educațional.

Nădăjduim că tot mai mulți absolvenți de gimnaziu înteleg acum, prin interacțiunea directă cu elevii școlii noastre, ce mare binecuvântare este să fii elev al Seminarului Teologic Ortodox Sf. Vasile cel Mare din Iași! Așadar, dragi absolvenți de gimnaziu, vă așteptăm la Seminar!

 

                                               Hapliuc Ioan-Casian, Vicepreședintele Consiliului Elevilor

                                               Doboș Medeea, membru al Consiliului Elevilor