În seara zilei de 25 noiembrie 2024, doi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași: Apostol Gheorghiţă, respectiv Vezeteu Paul, sub îndrumarea pr. prof. Ciprian Nani, au participat în calitate de observatori la o cateheză demonstrativă susţinută de către pr. Vasile Cristian la Parohia Uricani, Protopopiatul I Iaşi.
Printre invitaţi s-au numărat pr. Florin Călugăru, protopop al Protopopiatului I Iaşi, pr. Teodor Pelin, protopop de Criuleni şi Dubăsari, precum şi preoţii din cercul pastoral nr. 5, aflat sub ocrotirea Sfinților Trei Ierarhi.
Cateheza cu titlul: „Sfântul Dionisie Erhan – un român pentru români” a fost prezentată de către părintele paroh şi a reunit pe credincioşii care fac parte din grupul catehetic parohial. Scopul acestei cateheze a fost acela de face cunoscută viaţa şi activitatea sfântului ierarh Dionisie. Aceasta a respectat toate momentele specifice unei cateheze. Ca un inedit al prezentării, s-a observat faptul că la momentul recapitulării temei, preotul catehet a invitat credincioşii să rezume viaţa sfântului sub forma interactivă a unei povestiri adresate unui copil sau nepot.
Cu privire la momentul aplicării, s-a preferat metoda conversaţiei, pornind de la o întrebare care invită la introspecţie şi împlinirea în viaţa de zi cu zi a conţinuturilor învăţate, şi anume: „Cum am putea să ne apropiem mai mult de Sfântul Dionisie?”. În acest sens, o parte dintre credincioşi şi-au asumat ca în programul de rugăciune săptămânal să includă şi citirea acatistului, corelând cele învăţate cu o activitate practică şi de folos.
Activitatea a adus în actualitate importanţa Sf. Ierarh Dionisie Erhan în promovarea limbii române, fiind totodată „o busolă a ortodoxismului şi românismului în Basarabia”. De asemenea, mărturia părintelui Ştefan Rusu de la Parohia Crasna, absolvent al Seminarului ieșean, cu privire la ajutorul primit de la Sfântul Dionisie, a întregit prezentarea acestei cateheze.
Tema catehezei pregătită şi susţinută cu interes, participarea şi implicarea credincioşilor, prezenţa părintelui Teodor Pelin prin enunțarea de către acesta a unor referinţe despre sfântul Dionisie, metodele şi mijloacele utilizate, au făcut ca această întâlnire să reprezinte o experienţă inedită la care au luat parte cei doi elevi menționați.
Astfel, noţiunile teoretice cu privire la structura unei cateheze pe care elevii le-au parcurs în orele de curs şi-au găsit un corespondent în participarea activă la o cateheză demonstrativă, activitatea reprezentând un model de bună practică pentru tinerii implicaţi.
(Pr. prof. Ciprian Nani)