Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania (ziua întâi)

În data de 20 ianuarie, anul Domnului 2023, s-a desfășurat Simpozionul național Valori perene în creația mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania. Simpozionul a fost organizat de către Asociația școlară suceveană pentru educație și dezvoltare, de către Fundația „Mitropolitul Bartolomeu”, Cluj-Napoca, în colaborare cu diverși parteneri. Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și se află la a X-a ediție. Sufletul acestui simpozion este familia Onesim, părintele drd. Cezar Onesim și dna profesoară Oana Onesim, ucenici ai părintelui Bartolomeu Anania. 

Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, Iași, a participat din nou la Simpozion cu lucrări, prin profesorii săi, prof. dr. Carmen Dura și pr. prof. dr. Bogdan Anistoroaei, de la catedra de Limba și literatura română, însoțiți  în acest an, spre bucuria lor, de părintele profesor dr., Director Constantin Simiraș

Marele premiu Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania a fost acordat pr. prof. univ. dr. habil. Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Alba-Iulia, un ucenic ascultător devenit un profesor și un om încuvântat. 

Simpozionul are un spirit al său, îndeosebi prin participanți, care sunt pasionați de teologul, scriitorul, păstorul și omul Bartolomeu Valeriu Anania. Din prelegerile care au fost susținute, menționez aici câte idei frumoase pe care le-am consemnat: „Sunt personalități care au un dar al amintirii.” (Grigore Ilisei, scriitor, jurnalist de presă, radio și televiziune); „Iubirea autentică este sobră, înțeleaptă, o bucurie a descoperirii rațiunilor divine în fiecare creație.” (pr. scriitor Ion Buga); „Când vrei să înțelegi cuvântul, trebuie să te lași purtat de cei care cunosc cuvântul ca să te ducă la poarta cuvântului.” (pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă); „Mitropolitul Bartolomeu a fost un om de atitudine, a avut întotdeauna crezul că, prin atitudinea sa, poate să spună ceva lumii.” (pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie); „Cucerirea cuvintelor e ofrandă adusă Logosului dumnezeiesc.” (scriitor dr. Doina Pologea Berceanu); „Citind Rotonda plopilor aprinși, nu îl cauți pe Valeriu Anania, ci pe Vasile Voiculescu, pe Marin Preda, pe Tudor Arghezi. Trebuie să ai o anumită larghețe sufletească pentru a scrie o carte în care nu ești vizat tu în primul rând ca autor, ci alte personalități.” (pr. prof. dr. Bogdan Anistoroaei); „Jurnalele bartolomiene sunt mărturie și mărturisire a unei generații prinsă într-un mecanism istoric fatidic, dar care se salvează prin memoria cuvântului.” (prof. dr. Carmen Dura).

E greu să descrii momentele de har, dar le recunoști prin acea suspendare a timpului, prin acel fir nevăzut care îi unește în duh pe toți cei prezenți, prin harismele pe care le-au dobândit unii dintre ucenicii Înaltului Bartolomeu și din care pregustăm toți și ne bucurăm.

 

                                   Prof. Carmen Dura