Jurnal de pelerinaj

Cu sufletele pline de entuziasm, în dimineața zilei de 18 decembrie, alături de profesorii noștri, am organizat o zi de „Școala Altfel” cu C.E. Un grup de 15 copii din Consiliul Elevilor al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare", Iași, însoțiți de doamna prof. Raluca Balan și de pr. prof. Rusu Paul, au pornit într-un pelerinaj la mănăstirile din preajma Iașiului.

Am început cu o rugăciune de călătorie și cu binecuvântarea părintelui Iulian Zaltariov și a părintelui director Simiraș Constantin.

Prima dintre mănăstirile vizitate a fost Mănăstirea Vlădiceni, iar părintele Paul Rusu, împreună cu elevul Vezeteu Bogdan, ne-au povestit câte ceva din istoria acesteia.

A urmat Mănăstirea Bucium, unde ne-a întâmpinat părintele stareț Nicodim, iar noi, profitând de frumoasa perioadă a anului, l-am colindat și am primit cu bucurie fiecare sfat pe care ni l-a oferit. Elevul Menghiță David ne-a povestit despre icoana făcătoare de minuni (cu chip nefăcut de mână) a Maicii Domnului „Prodromița”, copie care împodobește biserica mănăstirii. Am vizitat cramele subterane de la Bucium și am aflat povestea platanului din curtea mănăstirii, care dăinuiește de secole și e considerat monument istoric, protejat prin lege.

Am continuat cu Mănăstirea Bârnova, unde părintele stareț Paisie Furdui ne-a povestit câte ceva din istoria tumultoasă a mănăstirii, dar și a întregii obști monahale. Pelerinajul a continuat cu Mănăstirea Piatra Sfântă, unde, pe lângă podoaba mănăstirii, există o panoramă  a orașului, care ne-a încântat pe toți. Am și zărit Muntele Ceahlău și ne-am bucurat mult, iar eleva Ichim Andreea Nicoleta ne-a povestit fărâme din istoria acesteia. Am luat prânzul, iar pr. stareț Cristofor Ruxandu ne-a găzduit cu multă dragoste și, de asemenea, am fost vestitori ai Nașterii Mântuitorului prin colinde.

Ajunși la Mănăstirea Dobrovăț, ne-am simțit cu adevărat într-un loc retras cu obște mică, dar cu mult har. Eleva Roșca Ionela ne-a povestit despre această ultimă ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan. Apoi, un părinte monah ne-a împărtășit din experiențele sale în mănăstire și ne-a oferit detalii puțin cunoscute despre istoria acesteia. 

Pelerinajul a fost încununat cu Mănăstirea Cetățuia, unde am vizitat toate obiectivele din ansamblul monahal și am admirat Iașiul la asfințit.

Scopul excursiei a fost variat: pelerinaj vocațional-cultural, vizită de studiu a unor mănăstiri din laşi, familiarizarea cu istoricul, patrimoniul cultural, arhitectura şi arta bisericească specifică fiecăreia dintre ele, teambuilding Consiliul Elevilor. Noi credem, însă, că ne-a reușit mai mult decât atât și, pe lângă spiritul tânăr, atmosfera sărbătorilor de iarnă și minunatele colinde tradiționale românești nu au lipsit nicio clipă.

Ajunși la Seminar, am făcut o rugăciune de mulțumire către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și am fost recunocători profesorilor organizatori și Biroului Executiv al Consiliului Elevilor. Așadar, la finalul zilei, am concluzionat că suntem dornici de asemenea activități și că abia așteptăm să repetăm această minunată experiență.

                                                                                                               Ionela Roșca, a XI-a C