Jurnal de călătorie-Festivalul Concurs „Lăudați pe Domnul”, 2023

 

Cu greu pot fi descrise sentimentele după o astfel de experiență cu totul deosebită. Mai întâi de toate, pe lângă premiul obținut la acest concurs, între membrii corului Basileus și părinții profesori, arhidiacon Mihai Ursache și Iulian Zaltariov, s-a format o conexiune specială, durabilă, care peste timp cu siguranță va dăinui.

Călătoria noastră începe în după-amiaza zilei de 26 octombrie când, după slujba în cinstea Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, am pornit cu trenul spre București cu emoție în suflet, dar și cu multă bucurie, însoțiți de părinții profesori, dar și de domnul pedagog, Codreanu Bogdan. După 6 ore de mers cu trenul, am ajuns în Gara de Nord unde am fost întâmpinați de Gabriel  Negescu, voluntarul festivalului, care ne-a purtat pașii prin București și ne-a însoțit în acele zile, asigurându-se că nu ne lipsește nimic.

Apoi, am pornit spre stația de metrou pentru a ne îndrepta spre cazare. După aproximativ 40 de minute de mers cu metroul și aproape 15 minute de mers pe jos, am ajuns la Centrul „Familia” al Patriarhiei Române, din Pantelimon, unde am fost primiți cu multă amabilitate de gazde care ne-au oferit cina.

Dimineața zilei de 27 octombrie a început devreme, având în vedere că la ora 7:30 am pornit spre Biserica „Domnița Bălașa” unde corul nostru a fost repartizat pentru a oferi răspunsurile la Dumnezeiasca Liturghie oficiată în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. Părinții slujitori ai Bisericii ne-au primit cu mult drag în tinda frumoasei lor biserici, făcându-ne să ne simțim ca acasă. La finalul Sfintei Liturghii, părinții slujitori ne-au încurajat și ne-au mulțumit pentru slujba săvârșită împreună.

În continuare, am plecat spre baza Dealului Patriarhiei unde am luat contactul cu numeroșii pelerini veniți să îi aducă un pios omagiu Sfântului Dimitrie. După masa de prânz, am urcat pe Colina Bucuriei spre Palatul Patriarhal, unde urma să aibă loc Festivalul-Concurs „Lăudați pe Domnul”, aflat la a XV-a ediție. Ajunși pe platoul Catedralei Patriarhale, am avut o bucurie lăuntrică să vedem o mare de oameni veniți să-l cinstească pe Sfântul Dimitrie, dar și numeroși păstori ai Bisericii aflați în comuniune liturgică, în cinstea ocrotitorului Bucureștilor.

După câteva minute în care am încercat să ne facem loc prin marea de pelerini, am reușit să ajungem în Palatul Patriarhiei. Cu toții am rămas uimiți de încărcătura acelui loc în care, în 1859, se pecetluise soarta Principatelor Române, în care funcționase în perioada comunistă Camera Deputaților, dar, mai cu seamă, locul unde se iau cele mai importante decizii pentru viața bisericească din cuprinsul întregii Patriarhii Române. Prima sală în care am intrat a fost Europa Christiana, locul unde se deschid toate Ședințele Sfântului Sinod cu slujba de Te-Deum. După ce ne-am bucurat de frumoasa sală, am pornit spre sala Sfântul Dionisie Exiguul, în care am fost găzduiți până la sfârșitul concursului. Am putut vedea și sala concursului, cea în care se țin Ședințele Sfântului Sinod. Pe culoarele Palatului Patriarhal, am putut admira tablourile în care erau zugrăvite chipurile luminoase ale iluștrilor patriarhi pe care România i-a avut din 1925 până în prezent, conferind o încărcătură aparte locului.

De acum, începea numărătoarea inversă până la ora începerii concursului. Timpul se scurgea rapid, iar momentul mult așteptat începea să se întrezărească. În jurul orei 16, a avut loc tragerea la sorți care a decis ordinea intrării în concurs. Aflând că vom deschide concursul, ne-am bucurat și, totodată, ne-am și emoționat. A urmat o mică repetiție pe scena pe care trebuia să cântăm. Totul intra de acum în linie dreaptă pentru începerea Festivalului. Cu cât se apropia ora începerii, cu atât emoțiile începeau să își facă simțite prezența.

La ora stabilită de organizatori, am urcat pe scenă pentru a-l întâmpina pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Așteptarea a fost una plină de bucurie, având în vedere faptul că deja începeam să luăm contact cu publicul. Din clipă în clipă, Părintele Patriarh trebuia să sosească...nu greșesc când spun că toți simțeam o fericire interioară, dar și ceva emoții pozitive. Sosirea Părintelui Patriarh a marcat deschiderea Festivalului. Am avut onoarea de a cânta Imnul Patriarhal și de a primi binecuvântarea Preafericirii Sale. După deschiderea oficială a Concursului, părintele profesor arhidiacon Mihai Ursache și-a ocupat locul destinat dirijorilor și a deschis recitalul de muzică psaltică. Nu putem descrie emoțiile din timpul Axionului compus de Macarie Ieromonahul, care va fi canonizat de Patriarhia Română cu titulatura de Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul. A urmat Cântarea a IX-a din Canonul Înălțării compuse de același melod. Cu adevărat acest canon este unul înălțător având în vedere frumusețea sa din punct de vedere imnografic, dar și al melosului compus de același Sfânt.

După prestația noastră în care am trăit cele două cântări la maximum, ne-am ocupat locurile în lojele destinate nouă și am început să ne bucurăm și de prestațiile celorlalte 5 coruri participante. După prestația ultimului cor, juriul s-a retras pentru a delibera câștigătorii, timp în care Grupul Psaltic „Tronos” ne-a încântat cu minunate cântări. Emoțiile erau crescânde. Momentul final bătea la ușă...Mai întâi, a fost premiată secțiunea din concurs dedicată compoziției, iar, mai apoi, secțiunea dedicată interpretării corurilor. După fiecare cor premiat, emoțiile noastre creșteau vertiginos, inima tresăltând după premierea fiecărui cor. Într-un final...vestea cea mare s-a auzit. Grupul Psaltic „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” a obținut Premiul I. Bucuria noastră, a tuturor, a fost de nedescris. Unii plângeau de bucurie, alții se îmbrățișau, iar alții mulțumeau lui Dumnezeu pentru acest succes.

Seara de gală s-a terminat cu un frumos cuvânt al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a evidențiat importanța muzicii bisericești în ciclul liturgic al Bisericii Ortodoxe. Ca o mare binecuvântare, am avut onoarea ca, în aceeași seară, să ne închinăm la Racla Sfântului Dimitrie, chiar în ziua prăznuirii sale.

A doua zi, am plecat spre Iași cu mare veselie, bucurându-ne unii de alții, dar și de premiul important pe care am reușit să-l câștigăm.

Aducem, în primul rând, mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru arhiereasca binecuvântare și pentru tot sprijinul oferit pe tot parcursul desfășurării acestui eveniment.

Personal, cred că acest premiu este și un pios omagiu adus marelui părinte Florin Bucescu, dirijor și fondator al corului Basileus, dar și cel care a format numeroase generații de seminariști în arta muzicii bizantine, inclusiv pe părintele profesor arhidiacon Mihai Ursache și pe părintele profesor Iulian Zaltariov.

Totodată, mulțumim părintelui director pentru întreaga susținere acordată și întregului corp profesoral pentru îngăduință și încredere.

Vă invităm să citiți și articolul de pe Agenția de știri Basilica.ro: https://basilica.ro/la-palatul-patriarhiei-a-avut-loc-etapa-finala-a-fe….

Înregistrarea concursului: https://www.facebook.com/ziarullumina/videos/3541781409402046.