Elevii olimpici ai Seminarului la Gala Excelenței
Inspectoratul Școlar Județean Iași a premiat elevii olimpici și profesorii acestora în cadrul GALEI EXCELENȚEI ÎN EDUCAȚIE, ediția a IX-a. Elevii olimpici ieșeni şi profesorii acestora au fost premiaţi în data de 15 decembrie 2022, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Galei Excelenţei în Educaţie. Anul acesta, Seminarul nostru a avut trei elevi merituoși, premiați în cadrul acestei Gale. Astfel, elevii premiați pentru rezultatele obținute la Olimpiadele școlare din anul școlar anterior (2021-2022) sunt: Ștefan Acsinia, premiul I la Olimpiada Națională pentru Seminarii și Licee Teologice, disciplina Studiul Noului Testament, îndrumător părintele profesor Paul Rusu, Andrei-Bogdan Fînaru, premiul al II-lea la aceeași olimpiadă, disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, îndrumător părintele profesor Ilarion Argatu, și Elena Dănilă, la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei, îndrumată de doamnele profesoare Cristina Sofragiu și Ioana Măriuţei.
Acest eveniment, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași, reprezentat prin doamna profesor Luciana Antoci, Inspector Școlar General, și prin domnii Florentin- Traian Ciobotaru și Cristian Pravăț, Inspectori Școlari Generali Adjuncți, s-a bucurat de prezența la Gală a următorilor invitați, care au subliniat susținerea constantă pentru învățământul ieșean, domnul Sorin Ion, Secretar de Stat în Ministerul Educației, domnul Ioan-Alexandru Muraru, Consilier onorific, domnul Bogdan Cojocaru, Prefect al Județului Iași, domnul Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași, domnul Mihai Chirica, Primar al Municipiului Iași, dar și primari ai localităților limitrofe ale Iașului.
În cadrul evenimentului a avut loc lansarea oficială a volumului Iași, oraș al școlilor. Album, în prezența domnului conf. dr. Ionuț Nistor, director al Departamentului de Istorie din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Al. I. Cuza" Iași, și a domnului cercetător dr. Cătălin Botoșineanu, arhivar în cadrul Arhivelor Naționale Iași.
Gala a fost completată și de câteva reprezentații artistice susținute de câțiva elevi ai Colegiului de Arte „Octav Băncilă”.
La finalul Galei, elevul Andrei Fînaru, ne-a oferit câteva gânduri legate de acest eveniment: „Pe lângă frumoasele evenimente prezentate în cadrul acestei Gale, cel mai important a fost recunoașterea și recompensarea efortului, dar și a calităților elevilor care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele școlare. Acest fapt ne motivează pentru viitor să facem performanțe și mai bune.”
Eleva Dănila Elena ne-a transmis un frumos gând:„ Cu îndrumatorul potrivit poți învăța despre tine, despre munca ta, și cu credință în Dumnezeu, poți reuși.”
Alături de doamna profesoară Cristina Sofragiu, s-a aflat și doamna prof. dr. Ioana Măriuţei, care cu bucurie ne-a prezentat în ce au constat probele olimpiadei de arte vizuale: „Sunt premii obținute la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, secția Patrimoniu/pictură icoană. Proba o susțin toți participanții care studiază icoana de la Seminariile Ortodoxe, dar și de la secțiile de Restaurare ale Liceelor de Arte din țară. Este o probă care se susține în două zile, respectând etapele specifice de execuție ale icoanei ortodoxe. Anul acesta, eleva noastră a obținut locul/premiul al II-lea la faza Națională pentru clasa a XI-a, subiectul icoanei fiind portret compozițional în care să se surprindă canonul bizantin, notându-se originalitatea abordării subiectului, tema aleasă, tehnica și maniera proprie.”
De asemenea, și părintele profesor Paul Rusu ne-a oferit niște gânduri: „Pentru mine, în calitate de profesor îndrumător al elevilor premianți la olimpiada națională, prezența la această Gală mă onorează și, în același timp, mă motivează în vederea descoperirii și încurajării elevilor cu potențial competițional, aceștia putând deveni, la rândul lor, modele demne de urmat pentru colegii lor mai mici. Recunoașterea și recompensarea muncii lor de către Inspectoratul Școlar Iasi, într-un cadru festiv, așa cum este această Gală, este de apreciat și de lăudat, în același timp.”
Ștefan Acsinia, clasa a XI-a A