Corul Basileus în concert la Catedrala Mitropolitană

             "Toată suflarea să laude pe Domnul!". Acest îndemn îl întâlnim la Psalmul 150 şi tot cu gândul la acest verset au pornit pregătirile pentru a XIX-a ediţie a Concertului Naţional de Muzică Psaltică şi membrii corul "Basileus", unul din corurile bărbăteşti de temelie a muzicii bisericeşti din România, dar în special din Iași.

              Alcătuit din elevii Seminarului Teologic din Iaşi ,"Sf. Vasile cel Mare", şi condus de dibacele mâini ale Diac. Prof. Mihai Ursache, acest cor a reuşit să aibă, ca întotdeauna, o atitudine demnă şi faţă de credincioşii adunaţi în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, pe 13 mai, începând cu orele 18:30, reuşind să ascundă oboseala adunată în urma repetiţiilor, ce îi ajută mereu să se prezinte aproape ca nişte profesionişti. Pe lângă corul Seminarului, la acest eveniment au mai fost prezente şi alte coruri de vază cum ar fi: Corul "Altarul" al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, Corul bărbătesc "Mitropolitul Iosif Naniescu" de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, Grupul "Ichos" de la Colegiul Naţional "Octav Băncilă" Iaşi, Corul psaltic "Floralia" al Universităţii de Arte ieşene "George Enescu" şi Corul Bisericii "Sfântul Nectarie".

              Deşi programul, de aşa natură, plasa corul "Basileus" pe ultima poziţie, oferindu-i acestuia ocazia de a încheia întregul concert, oamenii iubitori de muzică bizantină nu s-au lăsat descurajaţi de ora târzie, ci au fost la fel de entuziasmaţi ca şi la începutul evenimentului, deoarece, din auzite, pot spune că cea mai aşteptată reprezentaţie era cea a Seminarului Teologic "Sf.Vasile cel Mare", acesta având grijă să nu-i dezamăgească. Păşind cu emoţie în faţa Sf. Altar, grupul de muzică bisericească susţinut cu emoţie de pe margine și de Părintele Iulian Zaltariov, care s-a implicat şi el la buna desfăşurare a manifestaţiei ucenicilor săi, a reuşit, numai prin prezenţa lor, să rupă de la ascultători nenumărate aplauze ce i-au încurajat pe tinerii seminarişti.

              Cântările care "au uns la inimă" pe cei prezenţi au fost: "Veniţi să ne închinăm" de Mitropolitul Moldovei Veniamin, pe glasul al II-lea, "Aliluia" pe toate glasurile de mai mulţi părinţi athoniţi, Axion de Mitropolitul Moldovei, Iosif Naniescu, pe glasul VIII şi nu în ultimul rând, mai multe tropare de la slujba Miezonopticii. Fiecare cântare a reuşit să rupă zgomotoase aplauze interminabile, ce puteau stârni chiar invidie şi care, în acelaşi timp umpleau imensul locaş de închinare. Cu o alură nobilă, demnă de perioada regală, membrii corului "Basileus" nu s-au lăsat intimidaţi de semnele de admiraţie ce veneau din toate părţile Catedralei, ci erau ochi şi urechi la Părintele Ursache, ce prin unduirea mâinilor sale dădea glas vocilor cristaline prezente în faţa sa. Finalul programului artistic a adunat ropote de aplauze închinate "basileilor", aplauze printre care încă se mai auzea ecoul cântărilor închinate Domnului, lăsând loc, însă, şi felicitărilor ce au curs şiroi, atât pentru părinţii profesori, cât şi pentru învăţăceii muzicii bisericeşti.