Cinstirea martirilor din temnițele comuniste

În apropierea datei de 14 mai 2023, elevii Seminarului Teologic Ortodox Sf. Vasile cel Mare au cinstit memoria martirilor și sfinților din temnițele regimului comunist. În cadrul activității, trupa de teatru Fratii Cuibar, Multiart Junior, coordonată de actrița Smărăndița Astanei, a pus în scenă poeziile Iisus în celulă de Radu Gyr, Boboc și floare de Virgil Maxim și proza lui Vasile Voiculescu, Revolta dobitoacelor.

Trupa aparține de Centrul Educațional Sf. Ana, din cadrul Parohiei Sf. Părinți din Piatra Neamț, și este compusă din elevii Elisabeta Cuibar, clasa a X-a, și Anastasia Cuibar, clasa a III-a, de la Colegiul Național Ștefan cel Mare, Tg. Neamț, Octavian Cuibar, elev în clasa a V-a  la Colegiul Tehnic Ion Creangă, Tg. Neamț, Filipo Apostol, elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Grumăzești.

Activitatea a vizat conștientizarea elevilor în ceea ce privește importanța celor ce au suferit în temnițele comuniste. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea și prezența pr. director, prof. dr. Constantin Simiraș, la inițiativa și cu implicarea doamnei prof. Raluca Balan, Coordonator proiecte și programe educative școlare și extrașcolare. Aceasta a prezentat activitatea trupei de teatru, a valorificat implicarea elevilor în activitate și semnificația sărbătoririi zilei de 14 mai.

Pr. prof. Anistoroaei Bogdan Ioan, profesor de Limba și literatura română, a vorbit despre importanța conștientizării jertfei celor care au avut curajul mărturisirii credinței. Elevele Doboș Medeea, Păun Alexia și Roșca Ionela au realizat câte un portret la alegere, având fiecare un discurs susținut de prezentări în powerpoint și ilustrând trei dintre personalitățile care s-au remarcat în temnițe, devenind repere pentru acea perioadă: Aspazia Oțel Petrescu, arhim. Iustin Pârvu și Valeriu Gafencu.

Inedit a fost faptul că poezia lui Radu Gyr, Iisus în celulă, a fost pusă în scenă de tinerii actori în colaborare cu elevi ai Seminarului, care au creat un fundal emoționant de muzică psaltică pentru prestația trupei, realizând împreună cu trupa o atmosferă tainică. Elevii care au interpretat sunt: Andrei-Bogdan Fînaru, Iacob Daniel-Mihai (clasa a XII-a A), Zaharia Florentin-Vlad, Pandelea Teodor -Emanuel (clasa a XII-a B),  Hapliuc-Ioan Casian, Dogotari Dionisie, Chișcă Roman (clasa a XI-a A). Elevii care au participat la acest moment din activitate fac parte din corul Seminarului, Basileus, și sunt pregătiți de prof. de muzică bisericească, Arhidiacon Mihai Ursache și de Pr. prof. Iulian Zaltariov.

Parteneriatul dintre Seminarul Teologic și trupa de teatru Multiart Junior are ca scop stimularea capacității de receptare a textului literar având un conținut și un mesaj care promovează valori creștin-ortodoxe și implicarea afectivă a publicului prin utilizarea unor tehnici originale de punere în scenă a mesajelor creștine prin sunet, imagine, recuzită și mișcare, dar și inițierea elevilor în arta interpretării.

                                                                                           Pr. prof. dr. Anistoroaei Bogdan-Ioan

                                                                                           Prof. Raluca Balan