Călătoria spre excelență: Olimpiada Națională de Religie pentru Seminarii și Licee Teologice Ortodoxe

În perioada 24-28 aprilie 2024, Ministerul Educației a organizat, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sibiului, o nouă ediție a Olimpiadei Naționale de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, în orașul de la poalele muntelui Tâmpa, Brașov.

            Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași a fost reprezentat de către 4 elevi: Teodora Pâreală (cl. a IX-a C) – Studiul Biblic al Vechiului Testament – coord. pr. prof. Paul Rusu; Denis-Luca Ștefanache (cl. a X-a C) – Studiul Biblic al Noului Testament – coord. pr. prof. Paul Rusu; Bogdan-Marian Vezeteu (cl. a XI-a A) – Istoria Bisericii Ortodoxe Române – coord. arhidiac. prof. dr. Ilarion Argatu; Ștefan Acsinia (cl. a XII-a A) – Dogmatică Ortodoxă – coord. pr. prof. dr. Daniel Duca, fiind însoțiți de către tânărul Radu-Ionuț Ciocântă, absolvent al Seminarului nostru.

            Ziua cea dintâi a Olimpiadei a început în Biserica „Sf. Nicolae” din Șcheii Brașovului, loc unde diaconul Coresi a tipărit primele cărți în limba română. Aici a avut loc festivitatea de deschidere a Olimpiadei. În cadrul acesteia, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a rostit o rugăciune pentru luminarea minților tinerilor seminariști. Părintele Ionuţ Marcel Pop, Director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Braşov, a prezentat membrii Comisiei Centrale, iar Înaltpreasfinția Sa a dăruit fiecărui olimpic câte un Octoih Mic și câte o carte de rugăciune pentru tineri.

            Înaltpreasfințitul Laurențiu a oferit tinerilor seminariști, pe lângă daruri, și un cuvânt de prețuire, ajungându-le la inimă: „Dragi elevi, străduința voastră de a aprofunda tainele credinței strămoșești va fi pe deplin încununată și cu siguranță fiecare participant va fi un câștigător, un premiant, un apostol. Frumusețea învățăturii, dar și cea a viețuirii creștine, vor deveni pe viitor temele predilecte ale vieții voastre. Adevărul și frumusețea vorbirii cu și despre Dumnezeu vor fi imperativul care vă va ajuta să vă implicați în viața Bisericii, dar și a cetății. Olimpiada de religie nu poate fi decât un prilej fericit de a descoperi fiecare apostolul și misionarul din voi, de a vă lupta pentru binele poporului și al Bisericii noastre! Dragi elevi seminariști, aveți această misiune sfântă și nobilă de a duce mai departe valorile și identitatea creștină, de a ține aprinsă candela credinței și de a vă ridica la înălțimea mesajului evanghelic! Vă binecuvântăm pe toți și-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dea putere în această competiție și să vă ocrotească pe toți”.

            La eveniment a participat și reprezentantul Patriarhiei Române, Pr. Constantin Andrei, Inspector patriarhal la Sectorul teologic-educațional, care a transmis mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel către participanții de la această competiție. Unul dintre gândurile profunde ale Preafericitului a fost că „voi, dragi elevi, ați ales să nu vă potriviți acestui veac, ci să vă schimbați prin înnoirea minții pentru a fi sarea pământului și lumina lumii”. Ulterior, domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș, Inspector general în Ministerul Educației, a transmis un mesaj de felicitare și de încurajare pentru elevii participanți. 

            Ziua a doua, ziua de verificare a cunoștințelor dobândite de seminariști, a fost ziua desfășurării probei scrise în Sala Sporturilor din complexul cazării de la Cheile Grădiștei. A urmat o seară de muzică, joc și voie bună, în care elevii și însoțitorii au cântat melodii patriotice, tradiționale și religioase.

            În cea de a treia zi, tinerii olimpici au plecat într-o vizită cultural-istorică în județul Brașov. Primul obiectiv vizitat a fost cetatea Făgăraș, primele știri documentare care atestă existența cetății sunt din 1456, când Iancu de Hunedoara, scriind brașovenilor, amintește de „cetatea noastră Făgăraș”, actuala construcție fiind din secolele XVII-XVIII.

            Pașii le-au fost purtați către Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, ctitorie a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, ridicată pe locul unei biserici de lemn, din 1654, ctitorită de Preda Brâncoveanu, unchiul sfântului. Aici au mai aflat că biserica mănăstirii a fost ridicată în 4 ani, între 1696 și 1699. Tot aici au viețuit părintele Arsenie Boca, stareț al mănăstirii în perioada 1940–1944, și părintele Teofil Pârâian în perioada 1953-2009.

            Au continuat vizita la Mănăstirea Șinca Veche, veche vatră monahală, Biserica rupestră, loc unde aproximativ o jumătate de mileniu a fost săvârșită Sfânta Liturghie

            Ziua a patra a fost ziua cea mai așteptată, ziua afișării rezultatelor. Rezultatele au fost peste așteptări. Toți participanții erau bucuroși pentru că munca pe care au depus-o a adus laurii victoriei. 

            A urmat o vizită la castelul Bran, loc încărcat de misterul lui Vlad Țepeș, fiind unul dintre simbolurile Transilvaniei.

            La apusul soarelui, când Biserica intra în ziua marelui praznic al Intrării în Ierusalim a Mântuitorului, tinerii olimpici au luat parte la festivitatea de premiere a Olimpiadei, desfășurată în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Piața Sfatului. Aici, a fost oficiat, de către părintele Constantin Andrei, Inspector patriarhal, un Te Deum, o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în cadrul competiției.

            Astfel, elevul Ștefan Acsinia, care a obținut locul I (din 27) la Dogmatică Ortodoxă, a primit din partea Preafericitului Părintele Patriarh Daniel, diploma și medalia omagială a anului 2024 – Anul Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor – împreună cu cărți tipărite la editurile Patriarhiei Române, alături de diploma oferită de către Ministerul Educației. 

            Elevul Bogdan-Marian Vezeteu a obținut locul al IX-lea (din 27) la Istoria Bisericii Ortodoxe Române și a primit din partea Ministerului Educației și a Arhiepiscopiei Sibiului Premiul Special „Sfântul Andrei Șaguna”. Elevul Denis Ștefanache a obținut locul al X-lea (din 31) la Studiul Biblic al Noului Testament și a primit din partea Ministerului Educației și a Arhiepiscopiei Sibiului Premiul Special „Mitropolit Ioan Mețianu”. Eleva Teodora Pâreală a obținut locul al X-lea (din 29) la Studiul Biblic al Vechiului Testament și a primit din partea Ministerului Educației și a Arhiepiscopiei Sibiului Premiul Special „Diaconul Coresi”.

            Ziua praznicului Intrării în Ierusalim a fost cinstită de către participanți la bisericile din jurul Branului, dând slavă lui Dumnezeu pentru această oportunitate de a fi unul dintre cei mai buni 114 seminariști din cei peste 4000 de elevi seminariști din cele 36 de seminarii și licee teologice de pe cuprinsul Patriarhiei Române.

            Mulțumim părinților profesori care i-au îndrumat și cu ajutorul cărora au obținut asemenea performanțe! De asemenea, mulțumim și părintelui Constantin Simiraș, Directorul Seminarului nostru, pentru toată purtarea de grijă pentru cei care au reprezentat Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, dar și tuturor cadrelor didactice care i-au încurajat înainte de Olimpiadă și i-au felicitat după afișarea rezultatelor.

            Cei patru olimpici ai Seminarului nostru au dorit să ofere gândurile lor și viitorilor participanți la această competiție. Astfel, Bogdan-Marian Vezeteu a mărturisit despre Olimpiadă aceasta: „Participarea la o astfel de olimpiadă este o călătorie intelectuală, dar, în același timp, și una duhovnicească, ce aduce lumină din Lumina-Hristos. În timp ce m-am pregătit, am descoperit că învățatul nu a fost doar despre acumularea de informații, ci și despre trăirea cât mai aproape de Dumnezeu, simțindu-I ajutorul în obstacolele pe care le-am avut. În cadrul acestei competiții, am avut privilegiul de a întâlni oameni minunați și de a împărtăși cu ei pasiunea pentru cunoașterea lui Dumnezeu. Prin această olimpiadă, am simțit că am fost binecuvântat cu oportunitatea de a explora, de a aprofunda anumite cunoștințe și de a-mi întări credința în Dumnezeu. A fost o experiență care mi-a luminat calea și mi-a umplut inima cu bucurie.”

            Denis Ștefanache a transmis următoarele: „Participarea mea la Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice, la Studiul Biblic al Noului Testament, a însemnat un prilej de a mă simți competitiv, dar, înainte de toate, este acel sentiment de apropiere, de trăire duhovnicească a Cuvântului. Bucuria a fost și mai mare, atunci când am fost răsplătit cu Premiul Special - Mitropolit Ioan Mețianu, ctitorul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. Aduc mulțumiri părintelui profesor Paul Rusu și întregii echipe pentru susținere!”.

            Ștefan Acsinia a afirmat că „Olimpiada pentru Seminarii e diferită față de orice altă competiție. În primul rând, nu este o competiție în sensul propriu. Nu concurăm unii cu alții, ci mai degrabă încercăm să-L slăvim pe Dumnezeu prin ceea ce facem, așa cum se poate. 

            În al doilea rând, dacă maxima latină „Ora et labora!” spune „Roagă-te și muncește”, mai degrabă la o astfel de Olimpiadă am putea spune tocmai inversul, muncește si roagă-te. Experiențele de genul acesta, ca o Olimpiadă pentru Seminarii, pe lângă o cunoaștere teoretică, importantă de altfel, dar nu cea mai importantă, pot conduce, în multe cazuri, la o întâlnire cu tine însuți, pentru că ajungi la anumite momente limită când vezi că nu mai poți face nimic ca om, ești mărginit și, tocmai într-un moment ca acesta, intervine pe neașteptate Dumnezeu și te salvează.

            Tot efortul meu ar fi fost zero dacă nu ar fi fost alături de mine Maica Domnului care a făcut ca ceea ce părea imposibil la început, să aibă o finalitate mai măreață decât aș fi crezut, de aceea consider că, în primul rând, ei i se datorează acest premiu”.

            Teodora Pâreală a relatat că: „Această olimpiadă a fost o etapă importantă în viața mea, chiar una semnificativă, care m-a sculptat ca om și ca fiică a lui Dumnezeu. ”

            De asemenea, cu prilejul acestui moment, am putut să mă apropii mai mult de Maica Domnului și să-mi intensific relația cu aceasta, fiindcă, indiferent cât de mult am încercat să învăț, fără ajutorul ei, nu izbuteam să realizez nimic și nici nu puteam să am capacitatea de a reține multitudinea de informații. 

            Mai mult, o altă perspectivă pe care mi-a îmbunătățit-o experiența olimpiadei a fost cea culturală. Cu ocazia studierii pentru acest examen, am reușit să dobândesc diferite informații prețioase care consider că mă vor ajuta în viața de creștin ortodox. 

            Astfel, Îi mulțumesc lui Dumnezeu și Maicii Domnului fiindcă m-au ajutat și m-au călăuzit pe tot parcursul olimpiadei, de la început, cu prima etapă, locală, până la cea națională, plină de emoție, mi-au dat minte luminată să rețin materia și mi-au dat sănătate și putere să merg mai departe și să nu renunț, indiferent de obstacolele peste care am trecut și de cât de dificil a fost drumul.”.

             Slavă lui Dumnezeu pentru toate!