Activitate de consiliere și orientare profesională - „Tinerii și mirajul banilor"

Tinerii și mirajul banilor

În data de 20 ianuarie, elevii claselor a XII-a de la Seminarul Teologic din Iași au participat, la inițiativa părintelui spiritual Ioan Buju, la o scurtă comunicare susținută de domnul Bogdan Gavrilaș, patron al unei firme de distribuție în domeniul materialelor de construcție cu sediul în Iași. Tema abordată a fost Tinerii seminariști și mirajul banilor, temă pe care părintele a considerat-o de actualitate.

După o scurtă introducere a părintelui Ioan Buju, domnul Bogdan Gavrilaș s-a prezentat, povestindu-ne despre cum a pus bazele firmei în urmă cu 30 de ani, despre sacrificiile pe care le-a făcut și despre atitudinea pe care a avut-o în fața câștigului financiar. Am aflat că a înființat firma în primul an de facultate, în timp ce era student la Facultatea de Informatică din Iași, nu din dorința de a face averi, ci din dorința sinceră de a-și ajuta familia care întâmpina dificultăți financiare. Lucrurile au mers bine datorită dăruirii sale din primii ani, în care a sacrificat distracțiile pentru a munci la dezvoltarea firmei. A avut multe momente grele, dat fiind contextul politic al României din anii 2000, momente în care a avut tăria de a rămâne în țară și a continua în timp ce foarte mulți plecau în străinătate. Ne-a mai mărturisit că orice dorință pe care dorești să o împlinești cere sacrificii, însă, în ceea ce privește câștigul de bani, aceste sacrificii pot să ne afecteze sănătatea, prietenii și familia, lucruri cruciale în viața unui om. Din experiența proprie, ne-a comunicat că dedicarea pentru dezvoltarea firmei i-a afectat de-a lungul timpului sănătatea, i-a îndepărtat prietenii și i-a întârziat întemeierea unei familii, lucruri pe care le regretă. În finalul comunicării, dumnealui ne-a oferit câteva sfaturi: să nu punem niciodată banii pe primul loc, ci să găsim echilibrul între bani și familie, prieteni, să nu neglijăm școala, fiindcă piața muncii are nevoie de oameni pregătiți, calificați în profesia pe care o practică, iar băieților care aspiră la preoție le-a spus că, dacă își vor face treaba cu dăruire, din pasiune, și nu din interes, atunci banii vor veni, cu alte cuvinte, să nu căutăm preoția pentru bani. După ce și-a încheiat comunicarea, domnul Gavrilaș a răspuns întrebărilor adresate de elevi.

Îi mulțumim părintelui Ioan Buju pentru inițiativă și domnului Bogdan Gavrilaș pentru faptul că a fost în mijlocul nostru și așteptăm ca și în viitor să mai avem parte de astfel de comunicări din partea unor oameni care ne pot împărtăși din experiența lor și ne pot da sfaturi utile nu doar pentru carieră, ci, mai ales, pentru viață.

 Andrei Fînaru, clasa a XII-a A