A debutat cea de-a XVI-a ediție a Olimpiadei Naționale de Religie

Ieri, 18 aprilie 2012, după slujba de Te Deum oficiată în Catedrala Mitropolitană din Iași în prezența Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în Sala “Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iaşi a avut loc  festivitatea oficială de deschidere a celei de-a XVI-a ediții a Olimpiadei Naţionale de Religie pentru seminariile şi liceele teologice ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române.

În prezența elevilor seminariști olimpici și în prezența membrilor Comisiei centrale de organizare și evaluare, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului,  a deschis manifestările prilejuite de cea de-a XVI-a ediție a Olimpiadei Naționale de Religie, oficiind o slujbă de Te Deum în catedrala mitropolitană din Iași. Printre preoții slujitori s-au numărat protos. Hrisostom Rădășanu, consilier Sector Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi și protos. Valerian Radu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi.„Ne găsim aici, în capitala Moldovei, la o întâlnire de suflet și de minte, la o întâlnire care arată tuturor și fiecăruia în parte ce se întâmplă în școala teologică astăzi și cât de bine pregătiți sunt elevii seminariști. Această olimpiadă nu putea începe fără a poposi în rugăciune lângă racla Sfântei Cuvioasa Parascheva”, a spus la finalul slujbei pr. Cristian Alexandru Barnea.

În continuare, în Sala 'Dr. Iustin Moisescu' a Centrului eparhial Iaşi, a avut loc deschiderea oficială a olimpiadei, în prezența Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a protos. Hrisostom Rădășanu, consilier Sector Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a prof. dr. pr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a prof. univ. dr. Vasile Timiş, preşedintele comisiei centrale de organizare şi evaluare, a Lilianei Romaniuc, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean  Iași, a prof. Cătălin Pâslaru, inspector şcolar general pentru religie în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului și a pr. prof. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

În cuvântul adresat tinerilor olimpici, conf. univ. dr.. Vasile Timiș a menționat faptul că „pentru Biserica Ortodoxă din România este onorant că educația religioasă este o șansă care se întoarce favorabil nu doar bisericii, ci și societății românești. Educația religioasă seminarială trebuie văzută din mai multe aspecte, dintre care cele mai importante sunt implicațiile și valențele ecleziale, implicațiile și valențele educaționale și implicațiile și valențele sociale”.„Olimpiada de religie este singura olimpiadă care se deschide cu o slujbă de binecuvântare, este singura care are ca obiect cartea ce conține cuvintele vieții veșnice,adică Sfânta Scriptură, și este singura care se desfășoară în Săptămâna Luminată. Acest moment reper va marca cu siguranță pozitiv dezvoltarea ulterioară a elevilor participanți”, a spus și prof. dr. pr. Ion Vicovan.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a transmis celor prezenți arhiereștile binecuvântări ale Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a arătat importanța susținerii unei olimpiade de asemenea avergură în viața unui elev seminarist.„Această olimpiadă de religie este o continuare a Paștelui, de unde fiecare va lua lumina științei. Ați venit la olimpiada de religie cu Hristos,prin Hristos și cu puterea Lui. Cu toate că nu toți veți lua premii, să știți că toți sunteți aleși și prin venirea voastră aici veți avea bucuria că ați adăugat o cărămidă în plus înspre cunoașterea lui Dumnezeu. Să știți însă că evaluarea cea mai importantă este cea făcută de Dumnezeu, cum  El, Dreptul Judecător, se va recunoaște în noi și în faptele pe care le facem spre slava Lui”, s-a adresat Preasfinția Sa elevilor seminariști olimpici.

Un moment deosebit al evenimentului a fost nominalizarea de către pr. Cristian Alexandru Barnea a premianților prezenți în sală a Olimpiadei Naționale de Religie organizată tot în Iași, în anul 1999, și anume protos. Hrisostom Rădășanu, consilier Sector Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. dr. Bogdan Racu, referent în cadrul Sectorului Învăţământ și pr. Adrian Ştefan Chelaru, redactor al portalului Doxologia al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.„Numele de olimpiadă vine de la faimosul munte locuit de zei, Muntele Olimp și întreaga civilizație grecească nu a fost decât un efort intens de a călca pe urmele acestor zei. Și noi ar trebui să facem la fel cu urcușul nostru către Dumnezeu, cu mențiunea că în acest urcuș unii sunt călăuziți, iar alțiii sunt călăuze. Iar elevii prezenți aici sunt chemați să facă parte din a doua categorie. Vă doresc ca la această olimpiadă să-L aprofundați pe Dumnezeu dacă L-ați întâlnit deja, Să-L găsiți dacă nu L-ați găsit încă și apoi să mergeți să-L vestiți tuturor”, le-a spus protos. Hrisostom Rădășanu elevilor participanți.

Manifestarea s-a încheiat cu un recital de cântece pascale, susținut de corul "Byzantion" din Iaşi, condus de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi.

(Tudorel Rusu)

Contact

Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Vasile Cel Mare" Iaşi

Adresa: Aleea M. Sadoveanu nr. 46, Iași 700489, România
Tel/Fax:- secretariat - 0232.217.045

              - contabilitate - 03321.100.118
              - administratie - 0733.922.272
              - pedagog - 0733.922.276

Email: seminarteologiciasi@yahoo.com

Sait realizat de DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © 2012 seminariasi.ro