Olimpiada Națională de Religie și-a premiat câștigătorii

Sâmbătă, 21 aprilie 2012, în Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iaşi a avut loc  festivitatea de premiere a câștigătorilor celei de-a XVI-a ediție a Olimpiadei Naţionale de Religie pentru seminariile şi liceele teologice ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, președintele de onoare al olimpiadei din anul acesta, care a acordat premii suplimentare câștigătorilor.

Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iaşi a fost gazda festivității de premiere a câștigătorilor celei de-a XVI-a ediție a Olimpiadei Naţionale de Religie pentru seminariile şi liceele teologice ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române. Alături de seminariștii olimpici, de însoțitorii acestora și de toți membrii Comisiei centrale de organizare și evaluare a lucrărilor, la eveniment au fost prezenți Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, președintele de onoare al olimpiadei, protos. Hrisostom Rădășanu, consilier Sector Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, conf. univ. dr. Vasile Timiş, preşedintele comisiei centrale de organizare şi evaluare, prof. Cătălin Pâslaru, inspector şcolar general pentru religie în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prof. dr. pr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. prof. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi și Petre Răzvan Luca, consilier al președintelui Consiliului Județean Iași.

„Țin să exprim întreaga recunoștință și mulțumire în numele tuturor colegilor din Comisia centrală și în numele elevilor, dascălilor neobosiți, plini de energie și de har, care în tot acest timp i-au îndrumat și i-au luminat pe acești seminariști olimpici. Suntem bucuroși că acești laureați ai competiției mărturisesc iubirea lor față de Hristos și față de sfinții Lui. Cea mai mare și scumpă investiție în timp este transmiterea credinței, legătură vie și sfântă între om și Dumnezeu. Felicit câștigătorii pentru rezultate cu mențiunea că aceste rezultate sunt cele mai frumoase daruri pe care ni le puteau oferi”, a spus prof. Cătălin Pâslaru, inspector şcolar general pentru religie în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.  „Văzându-vă lucrările și corectându-le în calitate de profesori evaluatori, învățăm și noi de la dumneavoastră, pentru că fiecare ați pus suflet în ceea ce ați scris, indiferent de notă, și fiecare aveți cel puțin o frază care ne-a marcat și ne-a determinat să înțelegem că în viață și profesorii și elevii avem de învățat unii de la alții”, a spus, adresându-se elevilor participanți, conf. univ. dr. Vasile Timiş, preşedintele Comisiei centrale de organizare şi evaluare.

Înaltpreasfinția Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a felicitat pe toți olimpicii prezenți, cât și pe organizatorii evenimentului: „mulțumesc lui Dumnezeu că le-a dat gândul organizatorilor să realizeze în Iași această olimpiadă și mulțumesc tuturor celor ce s-au implicat în buna desfășurare a concursului. Nădăjduiesc că elevii prezenți la această competiție religioasă au respectat nu numai criteriile unei olimpiade obișnuite, ci în același timp au umplut-o și de Duhul lui Dumnezeu. Rog pe Dumnezeu să le răsplătească tuturor olimpicilor participanți osteneala și le urez acestora să înmulțească darurile pe care Dumnezeu le-a dăruit. Totodată, îi îndemn să rămână brațul misionar al Bisericii în câmpul teologic și în structura Bisericii și să-și mulțumească profesorii nu numai prin ceea ce au obținut la această olimpiadă, ci și prin aceea că în viața lor de acum încolo vor rămâne tot olimpici în a-L sluji pe Domnul, în a rămâne în Biserică și în a răspândi duhul Sfinților Părinți în societatea românească”.

Seminariile din Iași, Alba-Iulia, Suceava și  Slobozia au câștigat competiția

În urma corectării lucrărilor, au fost desemnaţi câte trei câştigători şi câte 3 menţiuni pentru disciplinile Studiul Vechiului Testament la clasa a IX-a,  Studiul Noului Testament la clasa a X-a, Istoria Bisericii Ortodoxe Române la clasa a XI-a și Dogmatică la clasa a XII-a.  La disciplina Studiul Vechiului Testament, primii clasați au fost  Dumitru  Cristian de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur”  din Slobozia- premiul I, Necula Cristian de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Bucuresti – premiul al II-lea și Angelache Alina Manuela de la Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” de la Agapia-premiul al III-lea. Mențiuni la această diciplină au obținut Micu  Iulian de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „ Sfântul Ioan Casian” din Tulcea, Savianu Milian de la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” Satu Mare și Vlădoescu  Maria   Laura de la Liceul Teologic din Tîrgu Jiu.

La disciplina Studiul Noului Testament, premiul I a fost obținut de Popescu Cătălin – Teodor de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, premiul al II-lea de Vlaicu  Eusebiu Damian de la       Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Neagoe Vodă”  din Curtea de Argeş și premiul al III-lea de Porţan M. Marian Cristian de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea. Mențiuni au luat Spulber George Iliuţă de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, Blaga Ciprian de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfinții  Împăraţi Constantin şi Elena” din Piatra Neamţ și Voica Radu Constantin de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău.

La disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, câștigătorii au fost Puiu Ioan de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia- premiul I, Gogonea  Gabriel de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Vasile cel Mare" din Iaşi- premiul al II-lea și Bănică  Vasile Adrian de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Neagoe Vodă” din Curtea de Argeş-premiul al III-lea. Mențiunile au fost obținute de Coşofreţ Nicolae de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, Pițigoi Marius de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Justin Patriarhul” din Câmpulung-Argeș și Fleancu Constantin Alexandru de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova.

La disciplina Dogmatică locul I a fost obținut de Onel Vlăduţ Constantin de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, premiul al II-lea de  Ştefan Mihăiţă de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Chesarie Episcopul” din  Buzău și premiul al III-lea de Cârstea Cosmin Iulian de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „ Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgovişte. Mențiuni la această diciplină au luat Brumar Constantin de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoşani, Porumb George de la Liceul Ortodox ”Sfântul Nicolae” din Zalău și Roşca Andrei de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Mitropolit  Simion Ştefan”  din Alba Iulia.

„Am simțit binecuvântarea și ajutorul Sfintei Cuvioase Parascheva”

Câștigătorii competiției au primit premii constând în diplome, cărţi și bani din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, premii suplimentate de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu suma de 300 lei pentru cei clasați pe primul loc, 200 lei pentru cei clasați pe locul al doilea, 100 de lei pentru cei de locul al treilea și 50 lei pentru cei ce au obținut mențiuni. Totodată, au fost acordate premii speciale în valoare de 500 lei pentru cei 4 câștigători ai olimpiadei din partea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, reprezentată la eveniment de părintele decan Ion Vicovan și împreună cu  Catedrala Mitropolitană din Iași, reprezentată de arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al catedralei ieșene. Au mai fost acordate 8 premii speciale  din partea Comisiei centrale de organizare și evaluare și 5 premii speciale din partea Editurii „Sfântul Mina” din Iași. La sfârșitul evenimentului au primit diplome de apreciere Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și membrii Comisiei centrale de organizare și evaluare, iar toți elevii seminariști participanți la olimpiadă și însoțitorii acestora au primit diplome de participare.

„Am participat de-a lungul anilor la foarte multe olimpiade, dar aceasta a fost mult mai fierbinte pentru mine pentru că am trăit-o din interior. Am fost și între organizatori și în Comisia centrală. A fost o muncă foarte mare în spatele acestei olimpiade, dar până la urmă lucrurile au ieșit foarte bine, atât din punct de vedere al organizării concursului efectiv, cât și a celorlalte activități care s-au desfășurat paralel cu concursul, cum ar fi pelerinajele sau turul orașului”,  a declarat pr. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași.

„Am reușit să iau acest premiu îmbinând rugăciunea cu învățatul asiduu. Totodată, la această olimpiadă am simțit binecuvântarea și ajutorul Sfintei Cuvioase Parascheva, ale cărei sfinte moaște le-am sărutat înainte de examen”, a declarat Ştefan Mihăiţăde la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Chesarie Episcopul” din  Buzău, unul din premianții olimpiadei de religie din acest an. „Rânduiala lui Dumnezeu a făcut să iau să iau primul loc. Anul acesta olimpiada a fost deosebită pentru mine, întrucât a fost organizată la seminarul meu”, a declarat Onel Vlăduţ Constantin, deținător a trei premii I la olimpiadele naționale de religie.

Contact

Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Vasile Cel Mare" Iaşi

Adresa: Aleea M. Sadoveanu nr. 46, Iași 700489, România
Tel/Fax:- secretariat - 0232.217.045

              - contabilitate - 03321.100.118
              - administratie - 0733.922.272
              - pedagog - 0733.922.276

Email: seminarteologiciasi@yahoo.com

Sait realizat de DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © 2012 seminariasi.ro