Admitere Seminar iulie 2020, etapa a doua
Cum pot deveni elev la Seminar?
Prin examenul de admitere.
Câte locuri mai sunt la Seminar pentru a doua etapă de admitere?
În anul 2020, planul de școlarizare propus al Seminarului este:
- TEOLOGIE: 29 de locuri
- PATRIMONIU-CULTURAL: 16 de locuri
Când se susține a doua etapă a examenului de admitere?
27 iulie 2020
Înscrierea pentru probele de aptitudini direct la sediul Seminarului sau prin trimiterea întregului dosar în format electronic la Secretariatul Seminarului
28 - 29 iulie 2020
Desfăşurarea/echivalarea probelor de aptitudini, conform metodologiei aprobată de MEC, anexa 3 la OMEC nr. 4317/2020 din 25 mai 2020
29 iulie 2020 - Afișarea rezultatelor finale la probele de aptitudini.
În ce constau efectiv probele?
În cadrul examenului de admitere la profilul teologic, candidații vor susține, la nivelul probelor de aptitudini, următoarele probe:
a) un interviu/colocviu/probă orală, evaluate cu calificativ admis/respins; acest Interviul/colocviul/proba orală constă în:
- verificarea dicției prin: rostirea unei rugăciuni/poezii, la alegerea candidatului;
- motivarea alegerii unei unități de învățământ vocațional teologic;
- verificarea aptitudinilor muzicale, prin intonarea unei cântări religioase, la alegerea candidatului.
b) o probă de verificare a cunoștințelor religioase, evaluată cu notă. Proba de verificare a cunoștințelor religioase (VCR) constă în calcularea, cu două zecimale, fără rotunjire, a mediei aritmetice a mediilor anuale la disciplina religie din clasele V-VIII. Nota prin care se evaluează această probă constituie nota finală la proba de aptitudini (APT). Media minimă la proba de verificare a cunoștințelor la disciplina religie (VCR) trebuie să fie minimum 7 (șapte).
Pentru specializarea patrimoniu cultural examenul de admitere va cuprinde și o probă de verificare a unor aptitudini (VA) în perceperea formelor/exprimarea cromatică în compoziţie, care va consta din prezentarea unui portofoliu. Portofoliul va cuprinde trei lucrări ale candidatului, care vor fi avizate de către profesorul de religie/profesorul de educație plastică/directorul școlii de unde provine candidatul. La această specializare nota finală la proba de aptitudini (APT) se calculează astfel :
APT = (VCR + VA)/2, unde:
- VCR = media de la verificarea cunoștințelor religioase, care va rezulta din media aritmetică a mediilor anuale la disciplina religie din clasele a V-VIII, calculată cu două zecimale, fără rotunjire;
- VA = nota la verificarea aptitudinilor în perceperea formelor/exprimarea cromatică în compoziţie.
Media finală de admitere se calculează conform prevederilor punctului II al anexei nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei naționale nr. 4948/2019 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021, cu modificările și completările ulterioare.
Ce se întâmplă cu un candidat care nu a studiat religia în gimnaziu?
În situația în care unul dintre candidați, la una dintre specializările unităților de învățământ vocațional teologic, nu a studiat disciplina religie pe parcursul claselor V-VIII, și în consecință nu are media încheiată la disciplina religie, pentru una sau mai multe clase, acesta va susține o probă orală de verificare a cunoștințelor la disciplina religie (la cultul pentru care candidează). În această situație, subiectele pentru proba orală se elaborează din programa şcolară de religie, clasele V-VIII. Durata probei orale va fi de 20 minute.
Cum se desfășoară Interviul/colocviul/proba practică ?
Interviul/colocviul/proba orală, precum și proba de verificare a unor aptitudini în perceperea formelor/exprimarea cromatică în compoziţie și proba orală de verificare a cunoștințelor la disciplina religie, pentru candidații menționați la punctul 11, se desfășoară on-line, cu respectarea/asigurarea unor condiții egale de participare pentru toți candidații înscriși.
Acte necesare dosarului de înscriere:
1. anexa la fișa de înscriere;
2. certificat de naştere – copie;
3. Foaie matricolă; se acceptă candidați cu nota minimă la purtare 9, în fiecare an școlar de gimnaziu;
4. fişa medicală în original;
5. declaraţie din partea candidatului şi a părinţilor acestuia că au luat cunoştinţă de Regulamentul intern al unității școlare şi că sunt de acord să-l respecte;
6. adeverință/certificat de botez - copie
7. recomandarea consiliului parohial/preotului paroh
8. binecuvântarea chiriarhului locului. Pentru candidații din Arhiepiscopia Iașilor, aceasta se va obține prin intermediul Seminarului. Candidații vor depune doar cererea de binecuvântare la dosar.
Dosarul de înscriere a candidaților se va putea depune inclusiv on-line prin transmiterea documentelor pe adresa inscriereseminariasi@gmail.com de e-mail a unității de învățământ.
Contact și informații suplimentare la telefon 0232/217045 (Secretariat).
Calendar activităţi
Ceaslov
Calendar ortodox
Newsletter
Abonaţi-vă la newsletter-ul Seminarului Sfântul Vasile cel Mare din Iaşi