Revista clasei a IX-a B: LUDI

Activitatea din colectivul de redacție al clasei a IX-a B, desfășurată în perioada 7-11 aprilie 2014, a prins contur și a dat naștere unei reviste în două numere: Ludi. Numele provine din limba latină și înseamnă jocuri. Începutul cunoașterii se face prin joc, dacă ne gândim la primii ani ai vieții unui om.

Revista Ludi conține o parte culturală, apoi o secțiune dedicată creațiilor artistice ale elevilor clasei, dar și ale invitaților din alte clase. În revistă, ne-am propus să popularizăm viețile sfinților români, care sunt destul de puțin cunoscute, prin prezentarea sintetică a unor date din sinaxar și a unui tropar care conține esența vieții sfântului. Ultima parte este dedicată memoriei afective a clasei. În vol. I am redat o parte dintr-o predică a Mitropolitului Bartolomeu Anania referitoare la tinerețe și la necesitatea lecturii. În volumul al II-lea se poate citi un interviu cu pr. prof. dr. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, din Iași.

Ludi, așa cum însuși titlul revistei menționează, subliniază ideea de jocuri creative, care au ca scop lărgirea orizontului de cunoaștere. Ca elevul să treacă prin cele trei trepte ale cunoașterii, a ști, a cunoaște și a înțelege, e nevoie de activități variate. Înțelegerea înseamnă mai mult decât a memora un material și a-l reproduce, înseamnă să ajungi să simți, să trăiești cunoașterea. Aceasta încearcă revista, să lărgească puțin orizontul, să dea o alternativă dezinteresului adolescentin față de fenomenul cultural.