Învinge cel care are curajul să moară!

Marţi, 8 aprilie 2014, elevii claselor a IX-a A (diriginte prof. dr. Ioan Dura) şi a XI- a B (diriginte Anistoroaei Bogdan-Ioan) au comemorat 300 de ani de la arestarea și martirizarea Sf. Brâncoveni şi a sfetnicului Ianache Văcărescu.

Elevul Gherasă-Andrei Gabriel (cl. a IX-a A) a vorbit despre importanţa acestui martiriu în viaţa şi conştiinţa neamului românesc. Şi-a început prezentarea într-o notă poetică prin versurile: „Avem pe Brâncoveanu pildă tare,/ Că pruncii lui sub sabie-au căzut/ Ca să păzească fără de schimbare/ Credinţa dreaptă-n care s-au născut.” (Radu Gyr) A refăcut momentul arestării din marţea Săptămânii Patimilor a anului 1714, plecarea spre Stanbul din Joia Mare, chinul detenţiei şi martiriul din 15 august 1714.

Elevul Simiraş Constantin (cls. a XI-a B) a vorbit despre perioada de domnie a lui Constantin Brâncoveanu (26 de ani), despre înflorirea culturală şi spirituală a țării. A oferit amănunte interesante despre arhitectura, sculptura şi pictura epocii sale, reunite generic cu termenul de stilul brâncovenesc.

Prof. Anistoroaei Bogdan-Ioan a adus spre dezbatere personalitatea mitropolitului martir Antim Ivireanu, precum şi cea a Sfetnicului Ianache, în raport cu Domnitorul martir. Această întâlnire a fost un bun prilej pentru a aminti de personalitatea Domnitorului martir Miron Barnovschi. Întâlnirea a fost presărată de secvenţe poetice din lirica lui Ioan Alexandru, poet care a cântat, în multe din imnurile sale, excepţionalul exemplu al Sf. Martiri Brâncoveni.