Bătrâneasca

            Filmul documentar „Bătrâneasca” a obținut premiul I la Concursul Național „Literatura Română în Dimensiune Virtuală”, 2014. Echipa elevilor a fost formată din: realizatori film (Stiharu Constantin, Spiridon Alexandru), realizator interviu (George Mihai-Pintilie). Profesorii  coordonatori au fost Carmen Dura și Andreea Dimitriu. Filmul prezintă contribuția celor doi cercetători, pr. prof. Florin Bucescu  și prof. Viorel Bârleanu, la descoperirea stilului muzical arhaic din zona Rădăuților.

            „Profesorii Florin Bucescu și Viorel Bârleanu din Iași, dornici să contribuie la cunoașterea artei muzicale populare, au întreprins – pe cont propriu și cu mijloace proprii – numeroase cercetări folclorice în diferite zone ale Moldovei. În cercetările lor, profesorii F. Bucescu și V. Bârleanu au fost izbiți de frecvența mare […] a unei melodii de doină din zona Rădăuților.” (Prof. dr. Gh. Ciobanu)

            Cercetările celor doi profesori au condus la:

„a) descoperirea unui tip de doină specific Bucovinei, necunoscut până la ei sau considerat ca dispărut de mult timp;

b) descoperirea existenței unui stil unitar de doină foarte vechi, născut probabil înaintea definitivării etnogenezei poporului român. Pentru o asemenea vechime, pledează asemănările cu unele tipuri de doină care circulă în Gorj și în Maramureș;

c) demonstrarea, ca urmare a păstrării unui tip de doină atât de vechi, a însăși vechimii populației românești din zona Rădăuților.” (Prof. dr. Gh. Ciobanu)

Adaugă comentariu nou

Contact

Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Vasile Cel Mare" Iaşi

Adresa: Aleea M. Sadoveanu nr. 46, Iași 700489, România
Tel/Fax:- secretariat - 0232.217.045

              - contabilitate - 03321.100.118
              - administratie - 0733.922.272
              - pedagog - 0733.922.276

Email: seminarteologiciasi@yahoo.com

Sait realizat de DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © 2012 seminariasi.ro